Τετάρτη 13 Ιουνίου 2007

ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΤΗΛΟ...

ΤΗΛΟΣ

Ένας κρυμμένος παράδεισος



Υπέροχες παραλίες, αντίσκηνα κάτω από τ' αρμυρίκια, γλεντζέδικα πανηγύρια κι ένα σιωπηλό χωριό-αίνιγμα που ζωντανεύει μόνο τη νύχτα... Αν ονειρεύεστε το απόλυτο ραχάτι, καιρός να γνωρίσετε τη μακρινή Τήλο.


'Αγονη γραμμή στα Δωδεκάνησα, είκοσι ώρες με τον «καρβουνιάρη» από τον Πειραιά. Οι δύσκολες συγκοινωνίες ορίζουν ακόμα τη ζωή της Τήλου, κι αν αυτό είναι βάσανο για τους ντόπιους, για μας που αγαπάμε την άπλα, τα γαλανά νερά και τη... μοναξιά πρέπει να ομολογήσουμε ότι στάθηκε ταξιδιωτική ευτυχία. Υπάρχει βέβαια και πιο εύκολη λύση για να φτάσετε σ' αυτή την απόμακρη γωνιά του Αιγαίου. Πετάτε για τη Ρόδο και από εκεί με το Sea Star είστε σε μία ώρα και είκοσι λεπτά στο νησί.
Το πλοίο σάς αφήνει στα Λιβάδια, το πιο ανεπτυγμένο τουριστικά χωριό, με αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες και μια συμπαθητική παραλία. Αν θέλετε να έχετε... ταβάνι πάνω απ' το κεφάλι σας, το πιθανότερο είναι ότι θα μείνετε εδώ. Οι κατασκηνωτές θα συνεχίσουν για την ακτή της Ερίστου. Ο δρόμος που οδηγεί στην πιο δημοφιλή παραλία της Τήλου διασχίζει μια προφυλαγμένη πεδιάδα σπαρμένη με εκκλησάκια του 13ου έως και του 15ου αιώνα και προσπερνά το Μεγάλο
Χωριό.



Σκαρφαλωμένο σε μια πλαγιά, κάτω από τα ερείπια ενός ελληνιστικού κάστρου, το Μεγάλο Χωριό σε γοητεύει με τ' ασπρισμένα γραφικά σοκάκια και τις λουλουδιασμένες αυλές του. Ξεκινήστε τη βόλτα σας από το μικρό μουσείο που φιλοξενεί ευρήματα από το σπήλαιο Χαρκαδιό και την εκκλησία του Ταξιάρχη και ξαποστάστε στο καφενεδάκι ακριβώς δίπλα. Από το μπαλκόνι του η θέα στον κάμπο και τη θάλασσα είναι υπέροχη. Για πιο μποέμ ψαγμένο περιβάλλον ανεβείτε το δειλινό στην ταράτσα της «Ηλακάτης», για να απολαύσετε τον ανοιχτό ορίζοντα και τα σούπερ σπιτικά γλυκά.
Το καλό με το κάστρο του Μεγάλου Χωριού, σε αντίθεση με τις διάσπαρτες οχυρώσεις που άφησαν οι ιππότες σε όλο το νησί, είναι ότι το προσεγγίζεις εύκολα (κανένα εικοσάλεπτο δρόμος από το ανηφορικό μονοπάτι). Μπροστά ο κάμπος και η Έριστος και στην πίσω, βορινή πλευρά ο λιλιπούτειος παραλιακός Αγιαντώνης, «βαμμένος» κόκκινος από το ηλιοβασίλεμα.



Έτοιμοι για βουτιές
Για κάθε χωριό που της λείπει, η Τήλος σε αποζημιώνει με παραλίες. Η «ντίβα» Έριστος, απλόχωρη κι αμμουδερή, έχει εξελιχτεί στο αγαπημένο μυστικό των εναλλακτικών, που στήνουν αντίσκηνα κάτω από τα φουντωτά αρμυρίκια. Στην αριστερή πλευρά της ξεκινά ένα μονοπάτι που σύντομα καταλήγει σε δύο μικρούς κολπίσκους με κόκκινο χώμα. Αρμυρίκια κι ελεύθερους κατασκηνωτές θα βρείτε και στην Πλάκα, μια βοτσαλάδα με σούπερ νερά. Προσωπικά πάντως λατρεύω τα γαλήνια βοτσαλωτά Λεθρά, ίσως γιατί χρειάστηκε να «ψηθώ» περπατώντας τρία τέταρτα στον ήλιο πριν χαρώ τα δροσερά νερά τους. Το μονοπάτι ξεκινά από τα Λιβάδια, αμέσως μετά το ξενοδοχείο Ilidi και συνεχίζει στην άκρη του βράχου πάνω από τη θάλασσα. Από άλλο μονοπάτι θα φτάσετε στη γειτονική Σκάφη, εκτός κι αν προτιμήσετε την άνεση της βαρκάδας. Δύο καΐκια σαλπάρουν καθημερινά από τα Λιβάδια για απρόσιτες οδικώς παραλίες, όπως η Σκάφη, το Θολό και
ο 'Αγιος Σέργιος.

Ξενύχτι και πανηγύρια
Στις 26 και 27/7 όλο το νησί χορεύει στον 'Αγιο Παντελεήμονα. Το πέτρινο μοναστήρι με τα βοτσαλωτά δάπεδα, τις παλιές τοιχογραφίες και τα πανύψηλα δέντρα βρίσκεται στο τέρμα του μοναδικού ασφαλτόδρομου που διασχίζει το νησί. Κρεμασμένο σε μια άγρια βράχινη αγκαλιά, ατενίζει το απέραντο γαλάζιο σαν μοναχικός φρουρός στο τέλος του πουθενά. Το παράδοξο σ' αυτό το απόμακρο μέρος είναι οι κάτοικοί του: ελάφια, παγόνια, κότες, γάτες, πουλιά, τόσο εξοικειωμένα με τον κόσμο, που κυκλοφορούσαν ανενόχλητα ανάμεσά μας ένα απομεσήμερο στην αυλή. Με ή χωρίς γλέντι στους πάγκους κάτω από τα πλατάνια θα σας σερβίρουν την πιο αγνή, απλή κι ανεπιτήδευτη κουζίνα: ντοματοσαλάτες με κάππαρη, ομελέτες, πατατούλες, όλα χορταστικά και σπιτικά. Την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Μικρό Χωριό. Εγκαταλελειμένο από χρόνια, είναι πια ένας σωρός χαλάσματα. Την ημέρα δεν θα πετύχετε ψυχή, με το που πέφτει η νύχτα όμως εδώ χτυπά η καρδιά του νησιού. Όχι μόνο στο πανηγύρι της κατάλευκης Θεοτόκισσας, αλλά κάθε βράδυ, αφού σ' ένα από τα παλιά σπίτια στεγάζεται το πιο μπιτάτο μπαρ του νησιού. Τελευταία ευκαιρία για πανηγύρι δίνουν τα εννιάμερα της Παναγίας στις 23/8, στην Παναγία Πολίτισσα στα Λιβάδια και την Καμαριανή στον Αγιαντώνη.


Shopping Tip
• Shopping στην Τήλο; Κι όμως, στα Λιβάδια βρήκαμε δύο μαγαζάκια που θα τα ζήλευε και η... Σαντορίνη.
Στο «Σοκάκι» η Μαρία Γαϊτάνη φτιάχνει ψαγμένα καλοκαιρινά κοσμήματα με υφάσματα και πέρλες, ενώ μας προμήθευσε και παρεό. Λίγες πόρτες πιο κάτω ένα ζευγάρι Σκωτσέζοι φτιάχνουν υπέροχα χειροποίητα σαπούνια με τα φημισμένα μυρωδικά βότανα του νησιού.

Ιωάννα Γκομούζα
jgomouza@athinorama.gr

Πώς θα πάτε:

Κάθε Τρίτη και Παρασκευή σε 20 περίπου ώρες με τα συμβατικά πλοία της GA Ferries (2104582640) ή καθημερινά από τη Ρόδο με το Sea Star.


ΝΑΝΟΙ ΕΛΕΦΑΝΤΕΣ

Το σπήλαιο Χαρκάδιο βρίσκεται ανάμεσα στο Μεγάλο Χωριό και στα Λιβάδια, σε μια περιοχή στρωμένη με ηφαιστειακή λάβα, και απέχει 3,5 χλμ. από το λιμάνι. Το 1971 μετά από ανασκαφές που έγιναν από τον Νικόλαο Συμεωνίδη και Γεώργιο Θεοδώρου, ήρθαν στο φως νεολιθικά εργαλεία και οστά από νάνους ελέφαντες και ελάφια. Τα ευρήματα αυτά χρονολογούνται από το 8000-7000 π. Χ και βρίσκονται στο Παλαιοντολογικό Μουσείο.

Έζησαν ελέφαντες στην Τήλο;

Με τις ανασκαφές που έγιναν από το Μουσείο Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης, στο Σπήλαιο Χαρκάδιο έχουν έρθει στο φως 15.000 οστά προερχόμενα από 40 νάνους ελέφαντες που είχαν ύψος 120 – 150 εκατοστά και υπάγονταν στο είδος Palaeloxodon antiquus falconi BUSK. Άλλα ζώα που βρέθηκαν με την ανασκαφή αυτή αλλά σε βαθύτερα σημεία, ήταν ελάφια τα οποία εξαφανίστηκαν πριν φτάσουν στο νησί οι ελέφαντες. Έχουν βρεθεί ακόμα οστά από χελώνες, από μικροθηλαστικά αλλά και θραύσματα από χαυλιόδοντες που πιθανόν να χρησιμοποιήθηκαν ως εργαλεία.

ΔΗΜΟΣ ΤΗΛΟΥ 22460 44212 ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 22460 44222 ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ 22460 44350 ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ 22460 44210
(όλες οι πληροφορίες από εδώ)





Υ.Γ: Ιδανικός τόπος για ήρεμες ,χαλαρές οικογενειακές διακοπές..και όχι μονο !!

4 σχόλια:

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Να είσαι καλά με τη σημερινή σου ανάρτηση. Μίλησες για τις διακοπές που πάντα επιδιώκω ακριβώς γιατί ύστερα από τη ....φασαρία της μεγάλης οικογένειας, ζητάμε ηρεμία και χαλάρωση.
Και η αναφορά σου στην ιστορία και τα ευρήματα πολύ ενδιαφέρουσα.
Καλό σου καλοκαίρι

Γλαρένιες αγκαλιές

An-Lu είπε...

Τρέλλα!
Κρατάω σημειώσεις!

~~kindergarden teacher ~~ είπε...

,,πηγαμε προπερσι 5 μερες ,,δεν θελαμε να φυγουμε απο την ησυχια και ηρεμια ,,ιδανικο μερος για οικογενειες,,, φετος θα παμε Λερο
εχουμε βαλει στοχο ολα δωδεκανησα,,σας πληροφορω καθε ενα καιτο πιο μικρο ΑΠΟ ΑΥΤΑ ειναι πανεμορφο... αλλα δυστυχως αγνωστα στο πολυ κοσμο λογω αποστασης..

ellinida είπε...

Εχω ακούσει ότι είναι απίθανα. Μιά φίλη μου πήγαινε για χρόνια κάθε χρόνο. Μοιάζει τόσο γαλήνιο μέρος!